Historia od kuchni

Jeszcze dziś i jutro można oglądać „Smaki dziedzictwa w zbiorach Muzeum Piastów Śląskich” – wystawę czasową, którą przedłużyliśmy, ponieważ cieszyła się dużym zainteresowaniem zwiedzających.

Zerknijmy na przykład na tę gablotę. Znajdują się w niej stare książki i reprinty. Sztuka kulinarna i obyczaje biesiadne. Historia od kuchni. Jedna z tych książek jest szczególnie ciekawa. To „Pamiętniki” (z lat 1552-1602) Hansa Schweinichena, dworzanina naszych brzesko-legnickich, legnicko-brzeskich książąt. Otwarta akurat na stronach ukazujących zbytki śląskie. Włos się na głowie jeży! Jest to oryginalne drezdeńskie wydanie z 1870 roku. Wydawcą był sam Józef Ignacy Kraszewski. On również napisał przedmowę do tej książki. Warto nad tymi wspomnieniami się pochylić, nawet jeśli obraz utracjuszostwa i degrengolady w wydaniu naszych Piastów będzie dość przygnębiający. Wrócimy do tematu.

Start typing and press Enter to search