Mistrzowska robota

Je się również wzrokiem. Wiedzieli o tym doskonale twórcy form piernikarskich. Takich jak te, wyrzeźbione w drewnie, które można oglądać na naszej efemerycznej – bo zaistniałej tylko na czas Europejskich Dni Dziedzictwa (11-19 września) – wystawie o smakach dziedzictwa, o dziedzictwie smaków. Mistrzowie piernikarscy musieli wykazać się talentem rzeźbiarskim, aby treści swoich smakowitych wypieków nadać formę, przez którą ich kulinarne, przede wszystkim do zmysłu smaku i zmysłu powonienia odwołujące się, mistrzostwo zyskiwało jeszcze wymiar estetyczny. Pięknie ukształtowane pierniki, z odciśniętymi na nich wizerunkami, postaciami kobiet, mężczyzn i dzieci, zwierzętami, kwiatami, przeróżnymi motywami, w których możemy doszukiwać się symbolicznych znaczeń, podnosiły właśnie dzięki funkcji estetyczne swoją wartość handlową, świetnie bowiem nadawały się na prezent, za pomocą którego można było wyrazić swoje uczucia i sobie sprawić przyjemność z obdarowania miłej sercu osoby gustownym upominkiem.

Start typing and press Enter to search