![Choć się różnimy, jesteśmy tacy sami](https://zamek.brzeg.pl/storage/1662/conversions/bdKX0tSpLbsSH00wcM6T42DMSokXkA-metaRFNDXzI5NzYg4oCUIGtvcGlhLkpQRw==--thumb.jpg)
Historia może być smaczna i pachnąca, zwłaszcza jeśli zachodzi się ją od kuchni.
Wczoraj w pracowni konserwacji zabytków, zawsze pełnej niespodzianek, odbyły się pod kierunkiem pani konserwator Karoliny Jarkiewicz, w ramach akcji WEEKEND SENIORA Z KULTURĄ, warsztaty piernikarskie, w których teoria i praktyka wzajemnie się uzupełniały.
Część teoretyczna obejmowała: prezentację form piernikarskich ze zbiorów Muzeum Piastów Śląskich w Brzegu – pięknych form łączących w sobie funkcję użytkową i artystyczną; historię piernika i technologię jego wyrobu, w wersji pulchnej i figuralnej – ta druga niegdyś była przedmiotem luksusowym, świetnie nadającym się na prezent, za pośrednictwem którego można było wyrazić wobec kogoś swoje przyjazne czy miłosne uczucia; oraz przepisy na piernik toruński i piernik kresowy.
Następnie owa teoria przeszła w praktykę – oba przepisy zostały zrealizowane, a efekt końcowy poddany został degustacji przy zastosowaniu niemal wszystkich zmysłów. Korzenne zapachy piernikowych wypieków zwabiły też niejednego degustatora spoza grupy seniorów uczestniczących w warsztatach...
Powodzenie!
Niepowodzenie!