Historia ze smakiem, czyli pracownia pełna niespodzianek

Historia ze smakiem, czyli pracownia pełna niespodzianek

Historia może być smaczna i pachnąca, zwłaszcza jeśli zachodzi się ją od kuchni.

Data publikacji:

Wczoraj w pracowni konserwacji zabytków, zawsze pełnej niespodzianek, odbyły się pod kierunkiem pani konserwator Karoliny Jarkiewicz, w ramach akcji WEEKEND SENIORA Z KULTURĄ, warsztaty piernikarskie, w których teoria i praktyka wzajemnie się uzupełniały.

Część teoretyczna obejmowała: prezentację form piernikarskich ze zbiorów Muzeum Piastów Śląskich w Brzegu – pięknych form łączących w sobie funkcję użytkową i artystyczną; historię piernika i technologię jego wyrobu, w wersji pulchnej i figuralnej – ta druga niegdyś była przedmiotem luksusowym, świetnie nadającym się na prezent, za pośrednictwem którego można było wyrazić wobec kogoś swoje przyjazne czy miłosne uczucia; oraz przepisy na piernik toruński i piernik kresowy.

Następnie owa teoria przeszła w praktykę – oba przepisy zostały zrealizowane, a efekt końcowy poddany został degustacji przy zastosowaniu niemal wszystkich zmysłów. Korzenne zapachy piernikowych wypieków zwabiły też niejednego degustatora spoza grupy seniorów uczestniczących w warsztatach...

Galeria zdjęć

Dobrymi wiadomościami fajnie się dzielić z innymi!

Data publikacji:

Aktualności Może Cię zainteresować...

Choć się różnimy, jesteśmy tacy sami
Zamek w Brzegu miejscem polsko-ukraińskich spotkań i inspiracji

Powodzenie!

Niepowodzenie!